torstaina, lokakuuta 11, 2007

Suomen (viidenneksi) kallein kaupunki (asua) ja sen voimalahanke

"Suomen kallein kaupunki", sanoo Keskarin lööppi. Tällä viitataan asumiseen ja sijoitus pätee, jos tarkasteluun otetaan vain 10 suurinta kaupunkia. 31 kaupungin otoksessa olemme "vasta" viidensiä - kukkaroa korventava tulos sekin.

Jutusta poimittu lainaus...

"Suurimman osan kustannuksista haukkaavat Jyväskylässä siis alati kallistuvat kaukolämpö ja sähkö. Niiden osuus neliökustannuksista on 1,43 euroa, yli 73 prosenttia."
...tarjoaa hyvän aasinsillan päivän toiseen ajankohtaisuuteen eli alueen energiaomavaraisuuden parantamiseen tähtäävään Keljonlahden voimalaitoshankkeeseen - optimisti voisi toivoa hankkeen pudottavan yllämainittuja kustannuksia, realisti olettaa hankkeen lähinnä hillitsevän kustannusten kasvua.

Lähipäivien linkkisummaus (päivätyt linkit Keskarin verkkojuttuihin, muut omia lisäyksiä):

9.10.´07: "Keljonlahden voimalan luvasta päätetään tänään"
9.10.´07: "Lautakunta hyväksyi suurvoimalan luvan"
Jyväskylän rakennus- ja ympäristölautakunta hyväksyi Keljonlahden suurvoimalan rakennusluvan tiistai-iltana. Päätöksen jälkeen Jyväskylän Voima Oy:n toimitusjohtaja Juha Lappalainen kertoi louhintatöiden suunnittelun alkavan keskiviikkona, hetimmiten alkavat myös urakoitsijan valintaprosessi sekä parin viikon kuluttua starttaavat metsä- ja maansiirtotyöt.
10.10.´07: "Keljonlahti kuumensi tunteet keskustelussa"
Keljonlahden vaikutuspiirissä olevat asukkaat eivät luonnollisestikaan halua voimalalaa idylliään ja tontinhintoja pilaamaan, joten asiasta luonnollisesti riidellään. Paikallisia jälleen äänekkäästi edustaneen Ilkka Liljan (kd.) tämänkertainen mörkökortti oli lähistöllä sijaitsevien kevytpolttoöljyvarastojen räjähtäminen - kuulostaahan se uhkana paremmalta, kuin näkymää häiritsevät piiput (mikä kartalta katsoen kopsahtaa nimenomaan Liljan kohtaloksi).
10.10.´07: "Keljonlahdelle rajua kritiikkiä"
Ja ennakon mukaan huomisen lehdestä saamme lukea kuinka Jyväskylän ja Maalaiskunnan yrittäjäjärjestöt moittivat Jyväskylän Energiaa ja Fortumia osatotuuksien tehtailusta. Odotan mielenkiinnolla.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Aika törkeää potaskaa kirjotat. Että viitsitkin tollasta roskaa laittaa nettiin. Näköjään kuulut samaan sarjaan kun nämä vihreät, joille on ihan sama onko alueella pohjavesialue, liito-oravien pesimäalue, vanhat metsäalueet tai hienot kalliot. Kaikki paskaksi vaan, että sä saat perseesi lämpiämään.

40100.net kirjoitti...

Noh noh, ole hyvä ja argumentoi asiallisemmin.

Myönnän toki auliisti, etten pistä liito-oraville tässä nimenomaisessa tapauksessa lainkaan painoarvoa. Metsät ja kalliotkin ovat tässä tapauksessa vähän kiikun kaakun. Kun kaupunki kasvaa, niin keskustan lähilaitamat joutuvat joustamaan - niin harmillista kun onkin.

Mitä voimalan paikkaan tulee, niin tarjolla olleesta kahdesta paikasta kumpikaan ei ollut täydellinen, ja olisin ollut tyytyväinen molempiin päätöksiin.

Toki myönnän pitäväni Keljonlahtea parempana jo pelkästään kaupungille edullisimpien omissuhteiden vuoksi. Siinä mielessä oletkin ihan oikeassa, että jyväskyläläisenä koen ajattelevani oman perseeni parasta.

Myönnän myös, että jos asuisin tulevan voimalan vieressä, niin aivan takuulla kirjoittelisin tähänkin blogiin NIMBY -postauksia.

Base kirjoitti...

Potaskaa? Roskaa nettiin? Huhhuh, nyt meni vähän yli hilseen..

Halo Efekti kirjoitti...

Olettekste huomanneet että toinenkin voimala on tulossa TOURULAAN. Just satuin huomaamaan kaupungin sivuilta. Kyllä minusta se on jo liikaa että niitä ripotellaan jokapuolelle. Tekisivät yhden kunnollisen, jos kerran tekevät.

Kirjotin blogiini.

http://tinyurl.com/yr69a4