perjantaina, elokuuta 17, 2007

Vesijohtoveden keittosuositus osassa Jyväskylää

Kaupungin tiedote 16.8.2007:

Jyväskylän Energia suosittelee veden keittämistä Halssilan, Kuokkalan, Keljonkankaan, Sarvivuoren ja Säynätsalon saaren pohjoisosassa (Lisäys: uutisten mukaan suositus koskee myös Maalaiskunnan puolella Vaajakoskea, Oravasaarta ja Leppälahtea)

Jyväskylän Energia suosittelee talousvetenä käytettävän veden keittämistä niillä alueilla, joille Jyväskylän maalaiskunnan Janakassa sijaitsevalta vedenottamolta on johdettu vettä. Jyväskylässä alue ulottuu Halssilasta Kuokkalaan, Keljonkankaalle, Sarvivuoreen ja Säynätsalon saaren pohjoisosaan.

Keittosuositus annettiin, kun selvisi, ettei veden käsittelyä ole Janakassa hoidettu sovitulla tavalla. Prosessiin kuuluva UV-desinfiointi ei ole nyt saatujen tietojen mukaan ollut käytössä. Laitosta hoitavan maalaiskunnan taholta ei ole ilmoitettu Jyväskylän Energialle eikä terveydensuojeluviranomaiselle UV-desinfioinnin käytön keskeyttämisestä eikä toimenpiteen syystä. Tieto vesiongelmasta saatiin Jyväskylän Energiaan torstaina puolen päivän aikaan.

Suosittelemme, että talousveden käsittelyssä noudatetaan Halssilan, Kuokkalan, Keljonkankaan, Sarvivuoren ja Säynätsalon saaren pohjoisosassa seuraavia ohjeita:
- Keittämätöntä vesijohtovettä ei nautita: kaikki ruuanvalmistukseen tai juomaksi käytettävä vesi keitetään – tämä koskee myös esimerkiksi salaatin huuhtelua.
- Pelkkä kiehauttaminen ei riitä: vettä tulee keittää 5 – 10 minuuttia
- Keittämättömällä vedellä voi silti esimerkiksi pestä pyykkiä ja peseytyä

Mahdollisesta virallisesta keittokehotuksesta päättää terveydensuojeluviranomainen vedestä otettujen koetulosten valmistuttua.

Näin tiedotimme 16.8. klo 14:45:
Vedenotto maalaiskunnasta keskeytetty toistaiseksi

Jyväskylän Energia on keskeyttänyt torstaina puoli yhdeltä veden oton Jyväskylän maalaiskunnasta toistaiseksi. Veden virtaussuunnan muutos saattaa irrottaa vaaratonta sakkaa putkien seinämistä Halssilan, Kuokkalan, Nenäinniemen, Tikan ja Ylistönmäen alueella.

Kaupunkiin veden pumppaavan Rauhalahden paineenkorotuspumppaamon sulkeminen on varotoimi. Sen aiheuttivat alustavat tiedot, joiden mukaan maalaiskunnassa olisi havaittu merkkejä veden laatuongelmista.

Terveydensuojeluviranomaisen mahdollisia määräyksiä seurataan Jyväskylän Energialla tarkasti, ja niistä tiedotetaan yhtiömme kotisivuilla sekä mediatiedottein.

Jyväskylän vesi otetaan tällä hetkellä kokonaan Laukaan Vuonteelta, jossa kaikki toimii normaalisti.

Jyväskylän Energia on heti epäilystä kuultuaan ottanut ylimääräisiä näytteitä omasta verkostovedestään. Niiden alustavat tulokset saadaan perjantaina. Edelliset näytteet tiistailta olivat puhtaat.

Maalaiskunnasta tulevan vedenoton katkaisun lisäksi Jyväskylän Energia on lisännyt varotoimena verkostoveden desinfiointia Palokankaan pumppaamolla verkoston puhdistamiseksi mahdollisilla ongelma-alueilla. Lisäksi putkistoa huuhdellaan Halssilan ja Kuokkalan alueilla.

Varmuuden vuoksi veden pumppaus Jyväskylästä Säynätsalon pohjoisosiin on lopetettu. Säynätsalon saaren eteläosa, Muuratsalo, Lehtisaari ja Kinkovuori saavat vetensä Muuramesta.


Lisätiedot: Vesijohtaja Markku Hantunen, Jyväskylän Energia -yhtiöt, puh. 050 - 310 0140 (Jyväskylän kaupungin tiedot)

* * * * * * * * * * * * *
Jyväskylän maalaiskunnan tilanteesta voi kysyä suunnittelupäällikkö Sauli Hakkaraiselta, puh. (014) 336 5250 ja terveystarkastaja Virpi Rossilta, puh. 336 6605, matkapuh. 050 381 9620. Tietojemme mukaan Janakan ottamolla klooraus on käynnistetty ja maalaiskunnassa epäiltyjä ongelma-alueita ovat Vaajakoski, Jyskä ja Oravasaari.6 kommenttia:

Tero Heiskanen kirjoitti...

Pikkaisen vois olla selkeämpää tiedottamista viranomaisilta. Eri uutisissa vähän eri alueet mainittu, ja mistä tietää missä kulkee minkäkin alueen raja, esim. kuokkalan alue ei varmaankaan ole kaikille päivänselvää, että mihin asti ulottuu. Missä on kartta, johon on merkitty alueet joissa mahdollisesti epäpuhdasta vettä ja alueet joihin vesi tulee muualta. Ei pitäisi olla niin vaikeata.
Kiitos yöllisestä ilmoituksesta.

Poro- kirjoitti...

Keskisuomalainen osasi kertoa, että veteen on mahdollisesti päässyt kolibakteeria.

:o

Tero Heiskanen kirjoitti...

Keskarin nettiuutisessa on Jyskäkin mainittu, jossa allekirjoittanut asuu. Ota tuosta nyt selvä? En ymmärrä miksei ole yhtä viranomaistahoa, joka tällaisissa tilanteissa nousisi esiin ja ottaisi vastuun uusimman tiedon tiedottamisesta. Nyt pitää kerätä tietoa eri medioista ja punnita, että mihinkähän niistä voisi luottaa.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Kaupungin osalta kartta (PDF) http://www.jenergia.fi/dman/Document.phx?documentId=zo22907162414265&cmd=download

Viimeisin tieto on, että vedestä on löytynyt kolimuotoisia bakteereita mutta ei E. colia. Kolimuotoiset bakteerit kertovat saastumisesta mutta eivät ole yleensä taudinaiheuttajia.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Otetaas uusiksi: kartta (PDF).

Tero Heiskanen kirjoitti...

Kartassa ei ole mlk:n puolta ollenkaan. Tarkoittaako sitä, että Jyväskylän energia ei ota kantaa mitä mlk:n puolella asuvien pitäisi tehdä, keittää vai ei keittää? Ei varmaan haittais, jos Jyväskylän energia vaikka linkittäisi johonkin toiseen tiedotteseen mlk:sta tietoa kaipaaville, jos ei itse halua ottaa kantaa.