torstaina, elokuuta 02, 2007

Kadunvaltausta Kirkkopuistossa 4.8. klo 12 alkaen

Kuten aikaisempinakin vuosina, myös tänä kesänä rallikoneiden surina herättää hipit talviuniltaan. Siitähän seuraa Reclaim the Streets! (via)


Julisteen tuleen sytytetystä poliisiautosta huolimatta (joku on taas miettinyt melkein loppuun asti), luvassa on leppoisaa menoa, jonka pääviesti on ympäristö- ja ihmisystävällisyys.

Lisäys: Keskarin nettivideojuttu tapahtumasta.

***

Jos kadunvaltaus kiinnostaa syvemmältikin, niin Jyväskylän yliopistossa on tehty aiheesta gradu (pdf).

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei tarvitse olla hippi jos vastustaa rallijuntteja! >:o

40100.net kirjoitti...

Eikös siellä vastustettu ralleja eikä juntteja?

Hehee. Leimailu on elämän suola ;)

B_a_s_e kirjoitti...

Minullapa ei ollut minkäänlaista kiinnostusta mennä katselemaan toinen toistensa kaltaisia tusina-ralliautoja kaupungille tai ryntäilemään ihmisruuhkaan. Kadunvaltaukseen olisin voinut osallistua, mutta en nyt kun sillä vastustetaan Jyväskylälle niinkin mainiota lisätienistiä kuin rallit. En näe siinä mitään järkeä. Ei niitä ralleja nyt niin usein ole että niistä joutuisi kärsimään.

Maaria kirjoitti...

Uskoisin, että RTS-bileiden funktiona on ensisijaisimmin vastustaa turhaa yksityisautoilua yleisesti. Myönnettäköön, että ainakin itse näen rallit _todella_ turhana yksityisautoiluna.

Aura Yliselän gradussa avataan aika mukavasti niitä syitä, joita järjestävällä (ja osallistuvalla) taholla on toimintansa pontena. Niistä itse rallitapahtuma (ja ne arvot joita ko. tapahtuma edustaa) on vain yhtenä muiden joukossa. :)

exme kirjoitti...

kadunvaltaukseen osallistuneena on kyllä sanottava, että parempi mieli jäisi kaikille, jos kadunvaltaajat keräisivät itse kaljapullonsa mukaan. ensimmäiset roskakasat jäivät jo kirkkopuistoon kulkueen lähtiessä matkaan. huokaus.

40100.net kirjoitti...

maaria: Jeps, tapahtuman ideahan on syvällisempi kuin silmiinpistävimmät banderollit ("Rallit = perseestä") antavat ymmärtää. Sanoman kannalta on harmi, ettei tapahtumaa organisoida yhtään selkeämmäksi, nyt viesti vaikuttaa aika sisäänpäinlämpenevältä ja eikä se oikein tavoita sitä ongelmana pidettävää autoilevaa keskiluokkaa.

Toisaalta, eihän tapahtuman tarvitse ollakaan mikään käännytystilaisuus tai edes yrittää tarjota realistisia ratkaisuja. Puolisekava "kapinatunnelma" on ehkä juuri omiaan vahvistamaan osallistujien omia verkostoja, mikä on jo arvokasta sinänsä.

exme: Jeps, roskausilmiö on harmillinen kaikissa tapahtumissa. Olen ollut huomaavinani, että tyhjien pullojen kadulle jättämistä ei pidetä roskaamisena, sillä "kyllähän joku vie ne kauppaan".

Ralliorganisaatiolta olisin odottanut jonkin sortin imagotempausta, kuten kiertäviä siivouspartioita ja ylimääräisiä jäteastioita. Viikonlopun plussapisteet sillä saralla veivätkin punaisiiin paitoihin sonnustautuneet seurakuntanuoret.