tiistaina, marraskuuta 14, 2006

Jyväskylä kuusinkertaistaa pinta-alansa ja muita valtuustotarinoita

Korpilahden kunnanvaltuusto päätti eilen äänin 17-10 liittyä Jyväskylään kahden vuoden kuluttua. Taannoinen kansanäänestys ei siis liiemmin vaa'assa painanut.

Liitos kasvattaa Jyväskylän strategisia mittoja 4.997 asukkaalla (nyt 84.434), 615 nelikökilometrillä (nyt 106) ja muutamalla velkamiljoonalla. Lisäksi Jyväskylä saa Maalaiskunnalta viipaleen maata, jotta nuorellaparilla olisi yhteinen maaraja liitoksen onnistumiseksi.

Samaan aikaan kokoustanut Jyväskylän kaupunginvaltuusto puolestaa liputti Kuokkalan kehäväylän rakentamisen puolesta, minkä täytyi tapahtua ennemmin tai myöhemmin, sillä tie on ollut kaavassa jo vuosikymmenet ja puolet siitä on jo valmiina. Asukkaat ovat sekä puolustaneet että vastustaneet hanketta. Molempien ydinryhmällä on oma lehmä ojassa, sillä puolustajat kärsivät nykyisen alimitoitetun tien melu- ja tärinähaitoista, ja vastustajat asuvat lähimpänä uuden tien reittiä. Jälkimmäisillä jää uuden tien rakentamisen jälkeen rajoitukset täyttävät suojavälit ja kallioon hakatut meluvallit, mutta edellisten asemaa ei voi korjata, sillä nykyaikainen tie ei mahdu kulkemaan Tikan omakotitaloalueen lävitse.

Lisäys: Antti-Juhani Kaijanaho on koonnut blogiinsa kehäväylän äänestystulokset valtuustoryhmittäin eriteltynä. Kiitos :)

Valtuusto palautti myös 80.000 euroa kirjastotoimen määrärahaan ensi vuodelle ja oheen liitettiin lausuma lähikirjastojen suojelusta, mikä

40100 myhäilee tyytyväisenä yllä oleville päätöksille, mutta valtuuston päätös säilyttää veroprosentti kahdeksassatoista oli sen sijaan pienoinen pettymys. Olisin kannattanut sitä pienten puolueiden ajamaa maltillista 0,25 % korotusta, sillä kuntaliitosten, kehäväylien ja uusien voimaloiden kaltaisten suurprojektien hyökyessä päälle voi pian alkaa rankka karsinta pienistä palveluista.

Korotuksella on aina vaikutuksensa kunnan vetovoimaan, mutta 19 % nyhtävä maalaiskuntakin rikkoo kasvuennätyksiä... Korpilahti-liitoksen myötä kaupungilla on pian tonttimaata vaikka muille jakaa, joten prosentin korotus ja muuttoliikenne kasvuun halvalla tonttimaalla?

1 kommentti:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Kehäväylä-äänestys valtuustoryhmittäin: http://antti-juhani.kaijanaho.fi/newblog/archives/124