torstaina, joulukuuta 14, 2006

Eteläportti – Jyväskylän oma Ideapark?

Aamun Keskisuomalaisessa kerrotaan Jyväskylän suunnitelmista rakennuttaa massiivinen kauppakeskittymä Keljonkankaan tuntumaan 9-tien varrelle. Eteläportti-nimellä kulkevasta keskuksesta kaavaillaan yli 200.000 neliömetrin suuruista kompleksia. Aika huimaa, jos vertaa Lempäälässä vasta avattun Ideaparkin "vain" 104.000 neliöön.

Keskarin haastattelema kaupunginjohtaja Markku Andersson korostaa volyymin ja näyttävyyden merkitystä hankkeen markkinoinnissa yrittäjille ja yleisölle, mutta parhaat argumentit mammuttihankkeen puolesta lataa kaupunginarkkitehti Ilkka Halinen:

"On ollut outo tilanne, että vaikka Jyväskylän eteläpuolella rakennetaan kiivaasti, niin rautanauloja tai muita rakentamistarvikkeita täytyy lähteä hakemaan Seppälästä tai keskustan pohjoispuolelta." (Ksml 14.12.2006)
Rautanauloista voikin tulla Eteläportin menestystarina, sillä tontintäytteeksi houkutellaan naulajätti Bauhausia. Kosiskelulistalla on myös Ikea, jonka rantautuminen Jyväskylään olisikin sitten ihan oikeasti kova juttu. Myös Kärkkäinen ja Carlsson vilahtelevat jutussa toivottuina tulijoina.

Hanketta ollaan toteuttamassa yksityisellä rahalla, joten kaupungin osuudeksi jää vain kunnallistekniikasta huolehtiminen. Anderssonin mukaan rakennustyöt voitaisiin periaatteessa aloittaa jo vuonna 2008.

En osaa sanoa onko hanke alueelle liian suuri vai ei, olisi mukava nähdä laskelmia siitä kuinka laajalta alueelta asiakkaita halutaan paikalle houkutella. Keskarissa olleen havainnekuvan perusteella toteutus olisi kuitenkin aikalailla perseestä. Eteläportti koostuisi lukuisista toisistaan irrallaan olevista kiinteistöistä, jotka pahimmillaan olisivat eri puolilla moottoritietä.

Häh? Ei kai sinne mennä ajelemaan autolla parkista toiseen? Eivätkö suunnitelijat ole koskaan käyneet Seppälässä toteamassa miten raivostuttavaa se on? Virheistä ei opittu edes Bilteman ja Plantagenin liikennejärjestelyjä toteutettaessa.

Eli samaan pihapiiriin tai ei ollenkaan. Mielellään vaikka saman katon alle, vähän niiku Ideaparkissa. Tajuuksä Markku, siinähän menee muuten se näyttävyyskin hukkaan?

***

3 kommenttia:

Halo Efekti kirjoitti...

Kyllä mä luulen että niitä nauloja nyt kuitenkin saa täällä ihan tarpeeksi monesta paikasta muutenkin... Ikea nyt kuulostaa paremmalta.

Kun en yleensä harrasta tollaisissa megalomaanisissa paikoissa asiointia niin toi autojuttu ei olis tullu kyllä munkaan mieleen vaikka vilkaisin kuvat. SEHÄN ON SUORANAINEN KOMPASTUSKIVI! Jyväskylässä on kyllä historiallinen perinne liikenteen sössimisestä, sitä on tehty ikimuistoisista ajoista asti. Ehkä se luo tällä ostoshelvetille "oman pikantin leimansa"? ;D

Mähän voisinkin sitten mennä tonne töihin kun se on tossa "tien toisella puolella"

40100.net kirjoitti...

Sorruin tuossa muuten samaan kuin Keskari, eli turhaan Ideapark-rinnastukseen. Tavoitteena ei ilmeisesti alunperinkään ole luoda mediaseksikästä yhden katon alla olevaa kauppabulevardia, jonka kahviloihin ja merkkiliikkeisiin tultaisiin viettämään aikaa. Sellaiselle toiminnalle on mielekkäämmät edellytykset keskustassa.

Halo Efekti kirjoitti...

Niin lähinnä kai on tarkoitus myydä nauloja ja rättejä teollisuushallimaisissa olosuhteissa autoilevalle kansalle joka hakee tarjousporakoneen hallista a ja ajaa autolla halliin d hakemaan tenavalle potkuhousut. Kaupat b-c ja e-ö jäävät vaille asiakkaita ;D