maanantaina, tammikuuta 16, 2006

Jyväskylän turvallisin kulmaus?



Kävellessäni Jyväskylän Kompassin ohitse, en oikein koskaan tiedä itkeäkö vai nauraa?

Ainakin yksi kameroista on Keskarin webcam, mutta valvontakameraverkon laajeneminen on ilmiö joka ei tunnu osoittavan hiipumisen merkkejä.

Joskus mietityttää, että missä menee tarpeellisen valvonnan raja, ja miksei julkisia tiloja valvovista kameroista pidetä julkista rekisteriä?


--


Asiasta toiseen, Blogilistalle oli ilmestynyt pari uutta Jyväskylä-luokan blogia.

Vihreiden kaupunginvaltuutettu Anna-Kaarina Autere on hypännyt poliittisten päiväkirjailijoiden kelkkaan.

Toinen tulokas on Banisteri Puolassa, jossa puolalaistunut jyväskyläläinen mies tekee tiliä työkomennukseltaan.

7 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

Viima kirjoitti valvontakameroista kohtuu tiukan kirjoituksen joka pisti kyllä miettimään. Tosin kaksoisagentti vei ajatuksen vielä pidemmälle ja kirjoitti turvakameroilla tehdystä yhteisöturvakanavasta. Muistaakseni joku filosofi on pohdiskelut juuri tuota, että minkä tahansa valvontajärjestelmän pitäisi olla sellainen, että kaikki pääsevät siihen käsiksi ja sen pitäisi koskea myös valvojia.

Tarkoittanee sitä, että jos kaupunki on täynnä kameroita niin pitäisi myös kamera olla siellä valvojien kopperossa ja valvottavien pitäisi nähdä myös siitä kuvaa.

40100 kirjoitti...

Vierailin jokin aika sitten Kokkolassa, ja huomasin, että siellä oli useiden kameroiden kohdalle maalattu maahan kameran kuva.

En tiedä onko ne virallisen vai epävirallisen tahon maalaamia, mutta hauska idea.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Sinut on haastettu!

Rebyk kirjoitti...

Jokin ajatuksessa "he voivat katsella sinua, vaikket sinä voi katsella heitä" ihmisiä häiritsee, vaikka siihen ei olisi syytä (suomalaiset arvostavat poliisia mutta kitisevät poliisin valvontakameroista). Harvapa nimittäin kitisee siitä, että joskus Kompassin lähellä on parkissa poliisiauto, josta valvotaan Kauppakadun kulkijoita.

On kuitenkin mukava tietää, että joku valvoo Kauppakatua myös silloin, kun poliisipartio ei muiden tehtävien vuoksi ehdi valvoa keskustaa paikan päällä.

Kameroista varoittamisella voisi olla sama vaikutus kuin liikennekameroilla (mikä sopiikin ihan hyvin erityisen vaarallisiin risteyksiin mutta aiheuttaa äkkijarrutuksia joillain paikoilla): ihmiset tulkitsevat ne varoitukseksi "ei kannata rikkoa lakia _tässä_".

40100 kirjoitti...

rebykillä on ihan hyviä pointteja.

Mutta merkkaamaton kamera ei ole sama asia kuin näkyvin tunnuksin kurvaileva poliisiauto.

Minä tiedän ketä poliisit edustavat, mutta minä en tiedä kenelle nuo kuvassa olevat kamerat yhtä lukuunottamatta kuuluvat.

Minun oloani parantaisi jo se, että kameran (rakennuksen) ohessa lukisi kuka on vastuussa kamerasta ja sen käytöstä.

Samoin mieltäni helpottaisi se, että minä tietäisin että joku ylempi taso pitää kirjaa kameroiden käytöstä ja niiden käytöstä.

Rebyk kirjoitti...

Sekin tuli mieleen, että mistäpä sitä tietää, etteikö tuollaista julkista kamerarekisteriä olisi olemassa, vaikkei sitä Googlella tai valikoituja sivuja selailemalla löytyisikään ;). Vaikka tietoyhteiskunta olisikin Suomen tavoitteena, tuskinpa laissa vielä määrätään, että kaiken julkisen materiaalin pitää löytyä helposti netistä.

Netissä voi kuitenkin kysyä asiasta kaupungin virkamiehiltä: http://www.jyvaskyla.fi/kysy/

40100 kirjoitti...

Yritin pari vuotta takaperin etsiskellä faktatietoa valvontakameroista ja ainaakaan tuolloin julkista tai julkishallinon ylläpitämää rekisteriä kameroista ei ole.

Kameravalvonta kuuluu Henkilötietolain piiriin.
Pykälän 10 mukaan "Rekisterinpitäjän on laadittava henkilörekisteristä rekisteriseloste" joka "Rekisterinpitäjän on pidettävä rekisteriseloste jokaisen saatavilla."

Poikkeusehtona
"Tästä velvollisuudesta voidaan poiketa, jos se on välttämätöntä valtion turvallisuuden, puolustuksen tai yleisen järjestyksen ja turvallisuuden vuoksi, rikosten ehkäisemiseksi tai selvittämiseksi taikka verotukseen tai julkiseen talouteen liittyvän valvontatehtävän vuoksi."

En tiedä kenelle keskustan kamerat kuuluvat, ehkä seloste on asian mukaisesti saatavilla, mutta kun kamerasta ei käy ilmi kenen hallinnassa se on.

Tiedustelin taannoin Jyväskylän yliopistolta heidän käytännöistään ja siitä miksei selostetta ei löydy yliopiston sivuilta, mutta paluu viestistä kävi ilmi, ettei asiasta keskustella kanssani.

Tampereen yliopistolta puolestaan moinen rekisteriseloste löytyy.