maanantaina, tammikuuta 23, 2006

Katu- ja puisto-osasto: "Potku munille auttaa hammassärkyyn"

Tämän päivän Keskisuomalaisessa Jyväskylän katu- ja puisto-osaston edustaja kertoo, ettei kaupunki anna enää lupia ennakkoon suunniteltujen graffitien maalaamiseen. Ratkaisun arvellaan vähentävän laittomia tuherruksia. Katutaiteen antamaa esimerkkiä pidetään vahingollisena.

Voi helv... Itse en myöskään näe kovinkaan tiivistä yhteyttä ongelmaksi muodostuneiden, tussilla seiniin sutaistujen, tagien ja laadukkaasti toteutettujen graffitien välillä.
Toinen on pseudokapinallista ilkivaltaa ja toinen modernia tilataidetta.

Katu- ja puisto-osastolta kerrotaan, että päätöksiin on vaikuttanut myös se, ettei kaikki kaupunkilaiset pidä luvallisistakaan maalauksista. Just.

Onneksi kaupungin sisällä löytyy myös muita lupien antajia. Keskarin haastattelema kaupungin tilapalvelu suhtautuu maalaustarjouksiin edelleen avoimin mielin. Kanta on, että lailliset ja laadukkaasti toteutetut maalaukset suojaavat seiniä ilkivallalta.

Saman voi todeta itse. Alunperin ristikiveläisen Cons Crewn (Cape of noses) maalaamat Kuokkalan sillan kaupungin pääty, Laajavuoren alikulkukäytävä ja monet muut ulkokohteet ovat säästyneet asiattomilta töhryiltä. Samaa ei voi sanoa sillan maalaamattomasta päästä.
(Kuva: Taide ja tekijät. Katu- ja puisto-osaston mukaan laillisella taiteellaan nuorisoa ilkivaltaan yllyttävät Cons Crew:n Jaakko Jäppinen ja Matti Mikkilä palasivat kesällä "rikospaikalle")


Katu- ja puisto-osastohan voisi teroittaa aseitaan myös katupylväitä peittävää villiä tapahtumailmoittelua sekä muodikasta tarrapropagandaa vastaan. Tehokkaimmin tämä käynee kieltämällä siihen esimerkillään yllyttävän laillisenkin toiminnan, eli ulkomainonnan, koko Jyväskylän alueella?

(Kuva: Mistähän nuo katupylväiden luvattomat tapetoijat ovat ideansa saaneet? sijainti)

Ei kommentteja: