lauantaina, maaliskuuta 11, 2006

Loyal to Lutakko

Hymähtelin jo pahantahtoisesti lukiessani tiistain (7.3.06) Keskisuomalaisesta kaupunginvaltuutettujen aloitteesta muuttaa kaupunginosa Lutakon nimi Touruniemeksi.

Syy moiseen on sanan lutakko vesijättömaata tarkoittava alkuperä. Tämä ei passaa Kalevi Olinille (sd.) ja Erkki Fredriksonille (kok.), nimi kun ei ole riittävän houkutteleva potentiaalisten kaupunkiin muuttajien korvissa.

Voi herranlettas.

Fredriksonin on snobbailu ei tosin ole mitenkään yllättävää, mies on vinkunut mitättömistä nimiasioista ennekin. Yllättäen hienostelun lisätueksi pikkusormeaan sen sijaan tarjosi päätoimittaja Erkki Laatikainen aamun Keskarissa.

Touruniemi-nimellä olisi kannattajien korvissa kuulemma niin positiivinen kaiku ja "historiallinen lataus Tourulan kaupunginosaan ja Schaumanin tehtaaseen".

Entäs sitten? Enemmän mielestäni painaa se historiallinen lataus, että alue on jo pitkään tunnettu Lutakkona. Alue on rakentamisen myötä voimakkaaseen kasvuun ja kaikki siellä asuvat ovat uutena muuttaneet nimenomaan Lutakkoon.
Kaupunginosan indentitetti on parhaillaan muovautumassa, prosessin romuttaminen vaihtamalla nimen naapurialueelle alisteiseksi ei ole mitenkään järkevää. Lutakko-nimen omaleimaisuus on jo sinällään ylpeyden aihe, niemi-päätteisiä paikkoja kun löytyy Suomesta tusina jokaista järveä kohden.

Ei nimi miestä pahenna, jos ei mies nimeä. Käsittääkseni Lutakolla on alueena suhteellisen hyvä maine sekä kaupungin sisällä, sekä Jyväskylää tuntevien keskuudessa myös sen ulkopuolella.
Itse en ollut edes tietoinen sanan alkuperästä Lutakkoon muuttaessani, eikä tieto olisi minua hidastanut - opintojen perässä minä Jyväskylään tulin, en nimien.
Tosin myönnettäköön, että Tanssisali Touruniemi ei olisi tuonut rock-uskottavuudellaan alueelle lisäpisteitä kämppää etsiessäni.

Turkulaislapsilla asiat ovat sentään vähän hassummin.
Kirjoittaja muutti Jyväskylään ja Lutakkoon vuonna 2003.

3 kommenttia:

Rebyk kirjoitti...

Taitaa olla valtuustossa hommat vähissä, kun pitää keksiä uusia nimiä asuinalueille, mutta niin taitaa olla aiheetkin vähissä bloggaajallakin, kun hänen pitää ryhtyä konservatiiviseksi alueen nimen suhteen jo silloin, kun alueen identiteetti on vasta muodostumassa.

Lutakolla on minun mielessäni sellainen maine, että kun pienen ajan sisällä alue rakennetaan täyteen kerrostaloasuntoja, sinne muuttaa paljon nuoria ja lapsiperheitä, minkä vuoksi alueen läpi on jännittävä kulkea noin kymmenen vuoden kuluttua, kun siellä on valtavasti teinejä, jotka kokoontuvat yhteen ulkosalla. Siinä vaiheessa ei paljon paina, kutsutaanko aluetta Lutakoksi, Touruniemeksi vai joksikin muuksi.

Lutakko on tosin tällä hetkellä kaiketi kallis asuinalue. Seuraan mielenkiinnolla, hillitseekö se teinikeskittymän vaikutuksia.

Riina kirjoitti...

Mitä konservatiivista siinä on, jos ei tykkää siitä että joku poliitikko haluaa muutta jonkun kaupunginosan vakiintuneen ja pitkäikäisen nimen täysin heppoisin perustein?

Jos Köhniön nimeä oltaisiin muuttamassa, niin kyllä minäkin älähtäisin. Heiluu ne teinit sitäpaitti täälläkin, eikä ne minua ainakaan häiritse. Kaupunkilaisia ne on siinä missä muutkin.

Rebyk kirjoitti...

Konservatismihan on sitä, että halutaan säilyttää asiat, tässä tapauksessa Lutakon nimen, entisellään.

Ehkä sanavalintani aiheutti sekaannusta siksi, että politiikassahan oikeistolaisia on tavattu kutsua konservatiiveiksi, sillä pitkään heille oli edullista pitää asiat entisellään. Nykyään ennemminkin vasemmisto paheksuu kaikkea muutosta ja pyrkii säilyttämään asiat ennallaan, joten konservatiivi-nimityksen voisi siirtää heille.

Köhniön asukastiheys taitaa olla vähän pienempi kuin Lutakossa, ja alue on asuinalueena vanhempi. Ongelmahan ei ole teineissä sinänsä, vaan siinä, että jollain pienellä (yleensä uudella) alueella tulee samoihin aikoihin paljon väkeä teini-ikään. Silloin syntyy joukkoja, jotka saattavat ilmentää ja puolustaa alueen identiteettiä vähän toisella tavalla kuin aikuiset toivovat.