keskiviikkona, toukokuuta 31, 2006

Avoimia langattomia verkkoja Jyväskylässä?

Mobiili- ja PDA-blogissa oli juttua kaikille avoimia langattomia verkkoja (WLAN) kartoittavista tietokannoista. Tero oli bongannut Connectin Biiglen listan avoimista verkoista, ja kommenteissa viitattiin myös Mehuwikin listaan.

Listoja selailtuani huomasin, ettei listoilla ollut yhtään jyväskyläläistä hotspottia - enkä ole sellaisiin itsekään täällä törmännyt. Jyväskylässä edes kaupunki ei tarjoa verkkoa edes pääkirjastolla asioiville. Aihetta on käsitelty vuosi sitten kaupungin kysymyspalstalla. Vastauksesta päätelleen menee vielä pitkään, ennen kuin ollaan esimerkiksi Oulun tai Lahden hankkeiden tasolla.

Paikalliset yrittäjätkin ovat ajastaan jäljessä. Aiheesta oli juttua Keskisuomalaisessa joskus viime vuonna, ja suurin osa kahviloista ja hampurilaisbaareista peri yhteyden käytöstä turhan suolaisia hintoja. Muistaakseni Aurinkoterassi oli ainoita, joissa asiakkaalta ei peritty yhteydestä lainkaan maksua.

Yrittäjälle tukiaseman ylläpito ei käytännössä maksa oikeastaan mitään. Luulisi, että ilmaisella yhteydellä voisi houkutella asiakkaita kahvikupin ääreen tarkistamaan sähköpostiaan - itsellänikin on lähes aina laukussa wlan-yhteyksiin kykenevä läppäri. Päädynkin usein kahvittelemaan yliopiston pääkirjastolle, josta muun kampusalueen tavoin löytyy opiskelijoille tarkoitettu langaton verkko.

Kansalaisaktiivisuuden kannalta langattomien verkkojen edelläkävijä on Turku, josta on lähtöisin OpenSpark-yhteisö. OpenSparkin jäseneksi liitytään tuomalla oma langaton tukiasema yhteisön käyttöön. Jäsen saa käyttöönsä yhden käyttäjätunnuksen, jolla hän voi hyödyntää muiden jäsenien verkkoja. Jyväskylässä OpenSpark-jäseniä näyttäisi olevan vain yksi.

Toki avoimia langattomia verkkoja löytyy Jyväskylästä muutenkin. Kotisohvalta käsin olen parhaimmillaan löytänyt kymmenisen näkyvää tukiasemaa, joista yleensä pari kappaletta on ollut avoimia. Niitä onkin tullut hyödynnettyä pariin otteeseen oman yhteyden temppuiltua - tosin hieman syyllisin mielin, sillä nimeämisen perusteella tukiasemat ovat jääneet vahingossa avoimiksi.

* * *

Tiedättekö te, onko Jyväskylässä yleisölle tarkoitettuja avoimia langattomia verkkoja? Olivatpa ne sitten täysin ilmaisia tai esimerkiksi kahvila-asiakkuuteen sidottuja.

13 kommenttia:

zache_ kirjoitti...

Jossain JazzBarissa tai Sohwissa voisi hyvin olla wlan verkko halpistukiaseman hinnalla, kun niissä joka tapauksessa on nettimahdollisuus.

40100 kirjoitti...

Jep.

Sitten keskustan kahvilat olisivat myös aika hyviä paikkoja - Coffee House/Elonen/tms.

Olen muuten ihmetellyt, etteivät huoltoasema-ketjut ole vielä hoksanneet pistää tukiasemia pystyyn.

Rune kirjoitti...

Sinut on haastettu!!! käy kurkkaamassa:
http://rantaruotsalainen.blogspot.com/

Pineapple kirjoitti...

Wayne'sissä on ainakin on, maksullinen. Hesburgereissa on myös, ja se on ilmainen jos on se hesen kortti. Jyväshovilla on wlan-ratkaisu, joka maksaa ns. homona. (ilmeisesto soneran tarjoamana ja yritysasiakkaille tarkoitettuna)

40100 kirjoitti...

Ai Hese on korttilaisille ilmainen? Harmi, en ole asiakas.

Wayne'sin yhteys (dna)maksaa muistaakseni 3e / 30min.

Soneran hotellihintoihin törmäsin joskus Helsingissä - oli jotain 8e/h luokkaa...

zache_ kirjoitti...

Pah, ainakaan hesen sivujen perusteella Jyväskylän heseissä ei olis wlania

Anonyymi kirjoitti...

jossain vaiheessa vihreä haltijatar mainosti wlan-yhteyttään, ja olikohan eilisen suur-jyväskylän lehden JazzBar-mainoksessa kerrottu, että heillä toimii wlan sekä sisällä että terassilla.

40100 kirjoitti...

Pitääpäs tarkistaa, kiitos anonymous vinkistä.

40100 kirjoitti...

ainakin tuo vihreän haltijattaren yhteys pelittää hyvin. tukiasema, löytyy "haltsu"-nimellä.

Signaali kantaa pihalle asti (kun kävin kokeilemassa, niin pubi oli vielä kiinni)

:D

40100 kirjoitti...

Kokeilinpas kulkiessani piruuttaan myös yhteystilannetta Kirkkopuistossa. Alueelta näyttäisi löytyvän ainakin yksi avoin tukiasema.

Lieneekö jäänyt vahingossa suojaamattomaksi, vai haluaako joku lähistöllä asua nauttia netistä myös puistossa lujuessaan?

40100 kirjoitti...

Kompassilta löytyy puolentusinaa tukiasemaa, joista pari on avoimia.

40100 kirjoitti...

Piipahdin hotspottailun lomassa kahvilla Forumin Mummin Pullapuodissa. Siellä läppäri löysi samassa rakennuksessa olevan Hesburgerin tukiaseman. Signaali vaikuttaisi olevan sitäpaitsi aika voimakas - ravintolan ja testipaikan välillä oli kuitenkin betonia ja terästä jonkin verran.

Kuten zache tuossa mainitsikin, niin Hesen sivut eivät mainitse, että palvelu olisi tarjolla Jyväskylässäkin, mutta näkyy toimivan.

Hesellä homman nimi on, että asiakortin hankkimalla saa tunnukset, jotka oikeuttavat 10min päivittäiseen käyttöön (seuraavat minuutit 10c kappale), jos käy syömässä Hesessä riittävän usein, niin yhteysaika kasvaa. Ylimenevä aika veloitetaan bonustililtä, jonne kortin hankintahinta, 6 euroa, talletetaan. Jos tili on tyhjä, niin yhteys katkeaa 10min jälkeen. Ostokset myös kerryttävät bonustiliä.

Jos korttia ei käytä (siis osta heseltä ruokaa) vuoteen, se mitätöidään.

Jos käy hesellä edes joskus syömässä ja kaipaa edes lyhyitä verkkoyhteyksiä eri kaupungeissa, niin kortin hankkiminen voisi tulla jopa kyseeseen.

-

Vaikka tunnusta ei ole, niin läppäri löytää DNA:n tukiaseman, jonka kautta pääsee selaamaan Hesen kotisivuja ja HeseWLANin käyttöehtoja.

Tämä kommentti lähettiin Kompassilta löytyneitä tukiasemia käyttäen

40100 kirjoitti...

Koukkasin kaupungin info-pisteen, Nikolainkulman kautta, mutta Vapaudenkatu tuntui olevan aika vapaata myös WLANeista.

Matka jatkui Jazzbarille, josta anonymouksen vinkin mukaan löytyi tukiasema. Yhteys vaatii salasanan, jonka saa tiskiltä.

Lisäplussaa Jazzbarille viileistä sisätiloista, näillä keleillä tuli tarpeen.