perjantaina, kesäkuuta 02, 2006

Jyväskylän kauppahalli


Jyväskylään rakennettiin kauppahalli vuonna 1988. Toiminta ei ole kuitenkaan koskaan päässyt kunnolla käyntiin, kävijämäärät ovat olleet vähäisiä ja suurin osa liiketiloista on ollut viime vuodet tyhjillään. Ei siis ihme, että kaupunki on viimein päättänyt myydä rakennuksen eteenpäin.

Kaupungin tiedote 30.5.2006:

Tilapalvelun johtokunta on tänään pidetyssä kokouksessa päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että tämä hyväksyy esisopimuksen ja kauppakirjan, joiden mukaisesti osoitteessa Yliopistonkatu 15, Jyväskylä, sijaitseva Kauppahalli-rakennus myydään V1K-Kiinteistöt Oy:lle 650.000 euron kauppahinnasta, mikäli esisopimuksen mukaiset ehdot täyttyvät 31.1.2007 mennessä. Uuden asemakaavan mukainen tontti vuokrataan pitkäaikaisella maanvuokrasopimuksella ostajalle. Esisopimuksen keskeisenä ehtona on, että asemakaava muutetaan liike- ja ravintolakäytön mahdollistavaksi. [lisää]

Kauppahallin kuihtuminen on harmi, tosin on paha itkeä sellaisen perään, mitä ei koskaan oikeastaan ollutkaan. Kun itse muutin Jyväskylään, lähdin innoissani tutustumaan kauppahalliin. Lukuisat käyntini herkullisten tuoksujen täyttämässä Hakaniemen kauppahallissa olivat romantisoineet käsitykseni kauppahalleista. Pettymys oli karvas, sillä Jyväskylän hallin käytävä kumisi tyhjyyttään ja juoksuhautoihin jääneiden yrittäjien mieliala oli lievästi sanottuna melankolinen.

Sen jälkeen en oikeastaan ole paikallisessa kauppahallissa käynytkään. Pari kertaa olen käynyt sattumalta kahvaan tarttumassa, mutta arkisin jo kello 15 lukitut ovet ovat pysyneet visusti kiinni.

Myyntiuutisen luettuani päätin kuitenkin käydä vielä juomassa hallilla läksiäiskahvit. Napsin samalla muutaman kuvan muistoksi: Jyväskylän kauppahalli -kuvasarja Flickrissä.

7 kommenttia:

Kapa kirjoitti...

Niinpä. Kauppiat valittavat asiakkaitten puutetta, asiakkaat tarjonnan puutetta. Tässä kaupungissa ei ole tori- ei kauppahalliperinnettä. Sääli. Oulussakin on kiva käydä tosikahveilla ja kalatiskillä, noin vain esimerkkinä.

Kateellinen
Kapa

Kapa kirjoitti...

Torikahveilla piti sanomani. Vaan torikahvee on kyllä se tosikahvee.

Kapa

40100 kirjoitti...

Totta, torikahvi on tosikahvi :)

Oulussa on kieltämättä varsin mukava tori kauppahalleineen.

Mieleen on jäänyt myös Turun kauppahalli, jossa erittäin sympaattinen kahvila, joka on rakennettu muistuttamaan vanhaa junan matkustajavaunua.

Halo Efekti kirjoitti...

Jyväskylässä oli 70-luvulle asti suhteellisen toimiva kauppahalli Aren aukiolla sijaitsevan kerrostalon kivijalassa, mutta tämä uusi oli susi jo syntyessään. Ei mitään tunnelmaa:(

Marketit vissiin söivät hallilta eväät täällä. Torikin on tykkänään väärässä paikassa. Asema-aukio olisi ollut parempi paikka, siellä tori olikin väliaikaisesti joskus muistaakseni 80-luvulla(?).

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Torihan on alkujaan ollut nykyisen kirkkopuiston alueella. En usko, että 1930-luvulla oli mitään asema-aukiota, ei ainakaan kuvissa näy :)

Halo Efekti kirjoitti...

Minä en puhunut 30-luvusta kun mainitsin että tori oli tilapäisesti 80-luvulla Asema-aukiolla. Jos ei ole esimerkiksi syntynyt vielä silloin tai ollut käynyt koko Jyväskylässä - niin ei sitä luonnollisestikaan voi tietää.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Et puhunut et, halusin vain muistuttaa, että mikään uusi asia torin paikka ei ole.

Muuten, jos Jyväskylän historia kiinnostaa, kannattaa kirjastosta etsiä Brummerin ja Tommilan teokset aiheesta :)