keskiviikkona, kesäkuuta 21, 2006

Avoimia langattomia verkkoja Jyväskylässä, osa II

Harmittelin aiemmin, ettei Jyväskylän kaupunki tarjoa ihmisille avoimia langattomia verkkoja (WLAN). Tulin samalla myllyttäneeksi paikallisia yrittäjiä teknisestä jälkeenjääneisyydestä.

Pitääpäs ottaa heti hieman takaisin.

Kommenttiraidalla käydyn keskustelun perusteella suuntasin Yläkaupungilla olevan Vihreän Haltijattareen. Olin liikenteessä iltapäivällä, joten ovi pysyi kiinni, mutta läppäri nappasi vaivatta "haltsu"-tukiaseman signaalin myös kadulta käsin. Eli hyvän olut-/viskivalikoiman ja langattoman verkon yhdistelmää kaipaavat tietävät minne suunnata.

Haltijattarelta jatkoin matkaani kohti keskustaa. Kirkkopuiston kohdalla esiinkaivettu läppäri paikallisti muutaman tukiasemia, joista ainakin yksi oli avoimena - tukiaseman nimestä ei käynyt ilmi, oliko se tarkoitettu myös ohikulkevien käyttöön, vai oliko yhteys jäänyt vahingossa avoimeksi.

Siirryin korttelin eteenpäin Kompassille. Sieltä löytyi heti kättelyssä puolitusinaa tukiasemaa, jotka nimeämisen perusteella tuntuivat olevan yrityskäytössä. Forumin puoleisilla portailla istuessani haaviin tarttui myös yksi avoin yhteys - nimeäminen ei taaskaan paljastanut oliko verkko tarkoitettu satunnaisten surffailijoiden käyttöön vai ei.

Poikkesin hetkeksi kahville Forumin Mummin Pullapuotiin, jossa avattu läppäri löysi samassa kiinteistössä olevan Hesburgerin Hese WLAN -tukiaseman. Yhteys olisi ollut maksullinen, tosin hampurilaisravintolan bonuskortin omistavat saavat päivittäin 10 minuttia ilmaista yhteysaikaa.

Forumilta jatkoin matkaani kaupungin ylläpitämään Nikolainkulman neuvontapalveluun, jonka lähettyviltä ei verkkoja löytynyt.

Lopulta talsin Kolmikulmasta löytyvään Jazzbariin, josta vihjeen mukaan pitäisi löytyä tukiasema, jonka signaali yltäisi terassille saakka - ja niinhän tuo löytyikin, salasana sai tiskiltä pyytämällä.

Näin äkkiseltään arvioiden Jyväskylän keskusta-alueelta lähiverkkoja etsivän kannattaa suunnata mainittuihin kuppiloihin tai sitten vain rohkeasti avata koneensa jossain kadunkulmassa - avoimeksi jääneitä asemia tuntuu olevan sen verran, että kyllä satunnainen kulkija saa aina postinsa luettua (tai sitten blogattua).

Silti, kyllä se kaupungin ylläpitämä julkinen hotspot olisi ihan kiva.

* * *

Edit 21.6.2006:

Väinökadulla olevan Aurinkoterassi tarjoaa myös asiakkailleen WLAN-yhteyden. Salasanan saa tiskiltä.

Hese WLAN löytyy myös Matkakeskuksen Hesburgerista. Kanta-asiakkuuden ohella yhteyden nettiin saa o(s)tettua myös 3e/30min -lipukkeella. DNA:n pyörittämä palvelu löytyy myös Väinönkadun Wayne's Coffeesta.

Helvetin kalliita Sonera Homerun -tukiasemia löytyy ainakin Kolmikulman Sonera-liikkeestä sekä useimmista keskusta-alueen hotelleista.

Ja pieni kierros Lutakossa osoitti, että wi-fi -kelpoisten vekottimien kanssa alueella liikkuvat pääsevät surffaamaan muiden laskuun lähes jokaisessa pihassa.

3 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Kiitos!

40100 kirjoitti...

ollos hyvä :)

Mikko J. Kalavainen kirjoitti...

Johan sen Haltsun ylivoimaisuus on tullut todettua muutenkin, ja nyt vielä tämäkin... Jos omistaisin läppärin niin johan olisi ilon päivä. Tosin ei jatsibaarikaan paha ole.