maanantaina, lokakuuta 23, 2006

Absent minds - pleikkaristipotretteja Jyväskylässä

Valtiontalon seinällä on lapsi, joka tuijottaa tyhjyyteen.Matkakeskukselta löytyy pari lisää.
Teokset ovat osa Fotofinlandia 2006 -finalisti Renja Leinon Absent Minds -sarjaa, josta taiteilija kirjoittaa itse näin:

"Olen tarkastellut tietokoneiden, television ja digitaalisten pelien lumossa olevia ihmisiä. Kohtaamme heitä kaikkialla. Miltei kaikilla on kasvoillaan samankaltainen outo ilme; he ovat omissa sisäisissä maailmoissaan. He ovat usein totisia, toisinaan heidän kasvoillaan voi tunnistaa inhimillisiä tunteita. Henkilön keho on läsnä, mutta mieli on muualla. Ilmiö on maailmanlaajuinen. Internetin maailmaan sukellettaessa kansalliset rajat häipyvät. Ihmiset vierailevat virtuaalimaisemissa, ja inhimillisiä yhteyksiä luodaan ympäri maailmaa. Kaikki tämä tapahtuu sekunneissa.
[...]
Käytän töissäni kamerapuhelinta. Ihmiset, joita haluan kuvata yleensä unohtavat läsnäoloni, sillä koneiden outo voima vangitsee heidän mielensä. Pikselit ovat yllätyksekseni kiinnostavia ja joudun itsekin tämän tästä niiden lumoihin. Tästä syystä suuri teoskoko on olennaista, sillä vasta silloin yksityiskohtien runsautta voi tutkia lähietäisyydeltä. Digitalisoitunut ihminen koostuu läpeensä pikseleistä.
"

Onko näitä vielä jossain lisää?

***

4 kommenttia:

olli s kirjoitti...

Eip. Harmoniassa on sitten loput tuosta näyttelystä:

20.10. - 26.11. Changing Faces/Culture 2000: Residenssitaiteilijat 2005: Renja Leino, Helen Sear ja Jari Silomäki

B_a_s_e kirjoitti...

Hyvin mielenkiintoista.. Ja pelottavaa. Varsinkin ylimmän ja alimman kuvan ilmeet näyttävät todella poissaolevilta. Kuvasarja joka todella pistää miettimään.

Anonyymi kirjoitti...

nää on ihan älyttömän hienoja. jyväskylä tarvii lisää isoja kuvia. t. arpi

40100 kirjoitti...

Olli: Harmoniaan siis. Thänks.

B_a_s_e: Pitäisikö siihen Pacmaniin liittää kamera, joka sulkee koneen kun liike kasvoilla loppuu ;)

Arpi: Tiesin, että tykkäisit :D