torstaina, toukokuuta 31, 2007

Jyväskylän konserttisalista

Jyväskylän konserttisali-hanke nosti jälleen päätään. Kaupunginteatteri on menossa muutaman vuoden kuluttua peruskorjaukseen, joten toiminnalle olisi saatava korvaavat tilat.

Kaupunginjohtaja Andersson on työntämässä salia kovasti suosimansa Paviljongin yhteyteen Lutakkoon, tarkemmaksi sijoituspaikaksi on esitelty Messutorin laidalle jäävää neliötoria (kartta).

Hesarin jutussa Andersson sanoo: "Kehittämisloikat tukevat ajatusta siitä, että konserttisali voitaisiin rakentaa Paviljongin alueelle. Silloin samoissa tiloissa olisi konsertti-, kokous- ja viihdemaailma."

Puuttumatta tässä sen kummemmin siihen, että mikä hitto on kehittämisloikka, on pakko kommentoida, ettei tuo sijainti ole ehkä se parhain mahdollinen.

Ensinnäkin tila on aivan liian ahdas uudelle rakennukselle - edustuspytingin tunkeminen sellaiseen koloon tekee vain hallaa paitsi sille itselleen, myös ympäröiville rakennuksille. Paviljonki bulkkihalleineen ei muutenkaan ole ehkä se nätein daami, jonka kanssa tanssia. Asetelma myös rikkoisi rikkoisi Innova-tornilta Lutakonpuistoon lähtevän linjan, mikä nyt vain olisi jälleen osoitus mauttomasta kaupunkisuunnittelusta.

Mitä konserttisalin imagoon tulee, niin en kannata ylimääräistä pönötysmentaliteettia, mutta olisihan se mukava, että kaupunkia edustavalla konserttisalilla olisi ympärillään hieman tilaa, eikä ikkunasta pilkottaisi paskaiset peltiseinät.

Käsittääkseni en ole ole anoa sijainnin vastustaja, vaan kuulemani mukaan mm. kaupunginarkkitehti sekä alueen asukasyhdistys eivät myöskään pidä sijaintia parhaana mahdollisena.

Itse lykkäisin konserttisalin hieman esteettisesti miellyttävämäpään paikkaan, eli vaikkapa Jyväsjärven rannalle, Kuokkalan sillan ja sataman tuntumaan (kartta). Siellä maisemissa ei ainakaan olisi moittimista ja ympäristökin antaisi muutenkin paremmat edellytykset suunnitella "postikorttikelpoinen" rakennus, jota viitsii sitten esitellä vieraillekin.

Järvi, satamamiljöö, iltaisin valaistu silta, Ainolan kesäteatterin rannan vehreys, Rantaraitilla vilisevät ihmiset... sijainti pursuaa elementtejä, jotka antaisivat antaisivat rakennukselle arvoisensa leiman.

Vai olenko aivan hakoteillä?

15 kommenttia:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Konserttisali on jo vuosikymmenten ajan torpattu sillä, että ehdotettu paikka ei ole oikea. Rakennetaan se nyt minne vain niin rakennetaan nyt!

oblomov jr kirjoitti...

Meitsi on ihmetellyt jo pitkään sitä, miksi konserttitaloa haluava eliitti ei lyö paksuja lompakoitaan ja paksuja kallojaan yhteen ja perusta JKL:n konserttitalo oy:tä, merkitse omilla rahoillaan sen osakkeet ja hommaa sille lainoitusta kavereiltaan pankeissa ja rakenna sitä taloa kaupungilta vuokratulle tontille heti! Sen sijaan, että turhaan odottavat kaupungin tekevän sen veronmaksajain rahoilla joita ei koskaan ole käytettävissä näin "turhaan" tarkoitukseen.
Anderssonin esittämä tontti on OK, koska Valtiontalon tontin myynnistä kaupunki saa rutkasti rahaa!!!

zache_ kirjoitti...

Paljonkohan tuollainen konserttitalo tarvitsee parkkitilaa? Meinaan vaikka tontti löytyisi niin kulttuurieliitin autotkin pitää saada jonnekkin.

Elikäs jos konserttitalo sijoitetaan ydinkeskustaan (Harjunsisään vaikkapa) niin parkkiksina voitaisiin pitää osin keskustan parkkihalleja ja loput vois tehdä harjun sisään.

Lutakossa tietty voi käyttää messukeskuksen parkkiksia (tosin jos mesta rantsuun ja messukeskuksen uusia tönöjä rakennetaan, niin pitää kävellä se 300m+ jotta pääsee kuuntelemaan konserttia.

Yläkaupungilta eli yliopiston ja tarkemmin "musiikkikampuksen" takaa on se tyhjä parkkipaikkana oleva tontti ja jos se ei riitä niin ostaa/purkaa ruokavinkin tönön veks ja rakentaa senkin päälle.

Sijainnin epäilijöitä puolestaan voidaan pyytää toistamaan Alvar Aalto niin monta kertaa, että uskovat. (Hippoksen Parkkiksille on joku 300-500m vähän riippuen siitä minne parkkeeraa)

Tosin yläkaupungille tönöä ei rakenneta kun se on liian kaukana keskustasta. Siel käy vaan urheiluhullut ja opiskelijat.

40100.net kirjoitti...

Valtiontalon vierus olisi varmaan ollut ihan hieno sijainti, mutta sekin pläntti oli kovin ahdas noin suurelle salille.

Mitenkäs ne menevätkään sen itse Valtiontalon suunnitelmat? Taitaa olla niin luhistumispisteessä, että joutaa lanata senkin tasaiseksi.

zache_ kirjoitti...

Oon muuten samaa mieltä ku Oblomov jr tuosta tönön rakentamisen järkevyydestä ...

Halo Efekti kirjoitti...

Mä olen kanssa rahasta samaa mieltä. Se kuka meinaa mennä sinne, maksakoon itse ja helposti luulisi tuollaiselta eliittiklubilta löytyvän tarvittavat fyrkat.

No, ilmeisesti minä en verovaroilla kumminkaan joudu osallistumaan kun olen nykyisin faktisesti muuramelainen.

Lutakko on kyllä niin täynnä jo nyt että paikka on aivan järkyttävän näköinen. Inhoan tuota Jyväskylän nousukasrakennustyyliä. Se oli yksi syistä että muutin sieltä pois.

Minulle on kyllä rehellisyyden nimissä periaatteessa aivan sama minne korkeakulttuuriväki suuntaa. Ehkä niiden olisi akuutin tarpeen iskiessä helpompi ajelle Lahteen, Tampereelle tai Hesaan konsertteihinsa.

40100.net kirjoitti...

Hmm. Minua risoo tämä konserttisalin leimaaminen "korkeakulttuurin" eliittiklubiksi. Kai "tavallinen kansakin" tykkää muunlaisista keikoista kuin savuisissa baareissa surisevista kitaroista?

Eliittisaleja ei taida olla Suomessa juuri missään... lähtökohtaisesti ylibudjetoidut ooppera-produktiot ovat tietenkin oma lukunsa. Tässä on kyse ihan normaalista konserttisalista, jossa soitetaan kaikentasoisia ja hintaisia keikkoja.

Muuallakin Suomessa paljon pienemmissäkin kaupungeissa akustisesti hyviä ja ulkonäöllisesti komeita saleja, joista löytyy ympäri vuoden ohjelmaa kaikille veroja maksaville ja maksamattomille.

Kysyntää ja tarjontaa on, mutta laadukkaita saleja ei taida täällä oikein olla.

Parkkipaikkakysymys on hyvä, olisi hauska kuulla laskelmia.

Halo Efekti kirjoitti...

Siis mä olin ymmärtävinäni että yksi talon pääkäyttäjistä on Jyväskylän kaupunginorkesteri... Myöskään viihdekonsertit tyyliin Ränni ja Metri-Helena ei oikein iske musiikkimakuuni. Olen lähinnä Lutakon tarjonnan ystäviä. sehän meillä jo on.

zache_ kirjoitti...

Saatana ku ei ole edes niitä savuisia baareja. Muistan vielä kun muutin kaupunkiin ja menin pommiin juomaan kaljaa ku se oli lähin mitä täst niin siivosta kaupungista löyty joka edes vähän muistutti baaria. :)

Mutta mitä tuohon eliitin juttuihin tulee, noi viihdekonsertit (jotka ei ole korkeakulttuuria nähneetkään) maksaa esim turun konserttitalossa sen 25e+, joka tehokkaasti rajaa sen asiakaskunnan työssäkäyviin. Sinfonian konsertit on puolestaan 20e+ (tosin opiskelijoille hinta on ystävälliset 7e.).

Jyväskylässä puolestaan sinfonian hinnat näyttäis olevan 17-25e ja opiskelijoille 10e. Elikäs opiskelijat pääsee parin kaljan hinnalla nauttimaan kulttuurista.

Okei, perun sanani eliitistä... ja myönnän, että keskiluokalla on halutessaan mahdollisuus mennä katsomaan noita.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Valtiontalo on suojeltu rakennus, sitä ei saa purkaa ja jos sen kunnostaminen lyödään laimin, omistaja voi joutua rikosvastuuseen. Tämä on yksi iso syy, miksi kaupunki työntää sitä pilkkahinnalla (ja kaupan päälle vielä se entisen Reimarin tontti) yksityisille :)

Sinfoniaorkesteri ei ole mitään eliitin puuhastelua, vaikka sillä (ja konserttisalilla) onkin kaupungille iso imagomerkitys.

Viihdemusiikkikäyttöön tuo konserttisali tuskin tulee, vaativat sen verran erilaisen akustiikan (ja tämä on itse asiassa se syy miksi orkesteri erillisen salin tarvitsee).

40100.net kirjoitti...

Tuo Valtiontalo on kyllä säälittävä tapaus. Kerroksissa on tiukat rajoitukset väkimäärille ja talon läpi menee vaijereita, jotka pitävät sitä kasassa. Jos talon sisällä kiertelee niin voi huomata, ettei siellä ole juurikaan ehjiä seiniä. Eikös sitä ole sanottu, ettei viereiselle tontille voi kylmiltään rakentaa, sillä se romahduttaisi Valtiontalon...

Suojelu on yleensä ihan hyvä juttu, mutta tämä tapaus vaikuttaa jo entiseltä.

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Kysehän on siitä, että kaupunki on laiminlyönyt sen kunnostamisen :)

Halo Efekti kirjoitti...

Suunnitelmat on kaupungin sivuilla. Tässä yleissuunnitelma:
http://www2.jkl.fi/kaavakartat
/Lutakon_yleissuunitelma.pdf
(korjaa katkaistu linkki)

Anonyymi kirjoitti...

Huhujen mukaan musiikkisalista järjestettäisiin keskiviikkona 13.6. kello 18 avoin keskustelutilaisuus Minnansalissa. Tähän hätään en löytänyt kuitenkaan virallista tietoa asiasta.

40100.net kirjoitti...

Anonyymi: Pitää paikkaansa, kiitos vinkistä. linkki