lauantaina, maaliskuuta 31, 2007

Kulttuurieroja

Pietarista Jyväskylään viikonlopuksi saapunut tuttava ihmetteli paikallista siisteystasoa - tai siis paremminkin sen puutetta.

Keskusta ja paviljongin seutu oli kuulemma niin roskainen ja muutenkin huonokuntoista, ettei moista roskamäärää Pietarissa tuntia pidempään siedettäisi.

Venäläisten suurkaupunkien standardeja itsekin ihastelleena en voinut kuin nyökkäillä nolona.

6 kommenttia:

Mikael kirjoitti...

Olin tänä vuonna töissä Next Step -messuilla ja voi sitä roskameren määrää, joka valtasi paviljongin edustan, kun yläasteikäiset nulikat heittelivät kaikki keräämänsä esitteet ympäriinsä...

Olli Sulopuisto kirjoitti...

Niin no, tässä on ehkä sellainenkin piirre, että Pietarin keskusta on jynssätty puhtaaksi. Kaupungilla vain on kokoa sen verran, että kyllä sieltä reunamilta kuonaa löytynee.

lepis kirjoitti...

Pyydä se ystäväsi käymään parin kolmen kuukauden kuluttua, niin meillä ei ole mitään hävettävää siisteyden ja vehreyden tasoon suhteen. Sattui tuo visiitti huonoinpaan mahdolliseen aikaan talven lumien alta roskien ja kuonan juuri paljastuttua. Lisänä vielä hiekoitushiekat ja niiden aiheuttamat pölypilvet.

Vastahan ne muuten Pietarissa käytti satoja miljoonia kaupunkikuvansa kunnostamiseen syntymäpäiväjuhliansa varten, joten kai se nyt vielä on siistissä kunnossa.

Kuva-arkistoistani kyllä löytyy hyvinkin toisenlaista materiaalia kyseisestä kaupungista. Kulissit kunnossa ja sillei.

Toisaalta on se kummallista ettei kansalaisvalistus mene perille tuon roskien luontoon heittämisen suhteen. Siinä meillä olisi kansallisen ryhtiliikkeen paikka.

40100.net kirjoitti...

Tuttavani on maailmaa nähnyt supisuomalainen, joten mistään naapurin tekemistä ylpeilevistä yleistyksistä ei ollut kysymys.

Keskustelumme käsitteli nimenomaan keskusta-alueita ja Paviljongin tapaisia edustuspaikkoja, joten venäläisten kaupunkien reuna-alueiden kunto ei riitä argumentiksi kun pohditaan miksei meilläpäin löydy motivaatiota pitää yleisön suosimia paikkoja järjestyksessä.

Ehkä nyt on keskivertoa siivottomampi sesonki, mutta samat raketinjämät ovat lojuneet poimintavalmiina vuoden vaihteesta lähtien. Enkä tiedä helpottuuko se tilanne niin paljoa kesääkään kohti. Lämpimät kelit tuovat kaduille kaljoittelijat, joiden maastoon jättämän pahvisaasteen näkyvyys on aika hirmuinen.

Kumpia pitäisi kepillä kannustaa rankemmin? Roskaajia vai kiinteistöjen omistajia?

lepis kirjoitti...

Ups (minkälainen hymiö tehdään punastelevista poskista)

Keppiä molemmille tahoille. Ja erityisesti niille mäyrispahvien levittelijöille ja sitä kautta juomateollisuudelle. Valitettavan usein tai peräti pääsääntöisesti kiinteitön huollossa se halvin tarjous voittaa. Huoltoyhtiöillehän on ympäristön hoito se 'välttämätön paha' joka tulee paketin mukana ja sen yleensä hoitavat kausityöntekijät. Kuten pitkälti kaupungillakin. Ja tästä aikaisesta kevään tulosta johtuen ne jäivät tänä vuonna housut nilkkoihin, sillä eihän kausityöntekijöitä ole vielä palkkalistoilla.

Täytyy kyllä todeta, että yllättävän sutjakkaasti ovat puhdistustöitä tehneet viimepäivinä, niin kaupungin kuin yksityisetkin puhdistuspartiot. Kyllä se siitä puhdistuu.

40100.net kirjoitti...

Olen usein miettinyt, että voisiko mäyräkoirapahvin korvata jollain kestävämällällä ratkaisulla, jonka voisi olla parin euron pantti?