torstaina, joulukuuta 22, 2005

Hei taas, ja taas mennään

Terveiset Wienistä. Navakan koleasta tuulesta ja flunssasta huolimatta reissu oli erinomainen. Isääni lainatakseni: "Itävalta on paranneltu versio Saksasta".

Kotiinpaluun jälkeen vuorossa oli pikainen pyykinpesuoperaatio, jonka jälkeen matka jatkuu joulun viettoon Pohjanmaalle anoppilaan.

Ennen Itävaltaan lähtöä unohdin katkaista päivälehtien tilaukset, joten kotona odottikin rivakka nivaska eilispäivän polttavia uutisia. Laukkuja autoon pakatessa ehdin pikaisesti tulkata sekä Jyväskylän että Korpilahden näyttäneen vihreää valoa kuntien yhdistämistä tarkastelevan selvitystyön aloittamiseksi.

Hanke kuulostaa haasteelliselta, eihän kunnilla ole edes yhteistä rajaa... paitsi jos ensin integroidaan Jyväskylän maalaiskunta.

En uskalla ottaa tähän hätään vielä vakavaa kantaa yhdistämisen puolesta tai vastaan, läksyt on aiheesta vielä lukematta.
Mutta kyllähän tuo kolmen kunnan yhteen summaaminen kuullostaisi komealta ainakin paperilla. Olen tähän mennessä olen tosin ehtinyt kuulla Jyväskylän ja Maalaiskunnan liitoksen kustannuksista ja maksajista sen verran monta versiota, että pitäydyn yksinkertaisimmissa numeroissa. Kuntien yhdistämisellä saataisiin Keski-Suomeen 120.000 asukkaan pitäjä, jolla pinta-alaakin olisi lähes 1.300 km2. Sillä kiilattaisiin tilastoissa n. 91.000 asukkaan ja 1.200 neliökilometrin Kuopion ohitse.

Miten on maalaiskuntalaiset, kiinnostaisiko teitä kimppakiva?

Mutta mitäs muuta Jyväskylään kuuluu? Keskustelua on näköjään käyty myös Laajavuoren maamerkin, Matti Nykänen -hyppyrimäen purkamisesta. Rapistuneen mäen väliaikainen korjaaminen kustantaisi 850.000 euroa, nykyaikaistaminen vielä enemmän, eikä mäen museoiminenkaan olisi ilmaista. Jyväskylähän voisi perustaa mäen rahoittamiseksi laajavuorelle Matti-museon. Kävijöitä varmasti riittäisi.

Museoista puheenollen, Keski-Suomen maakuntakirjaston ylläpitämillä uusilla verkkosivuilla esitellään alueen historiaa käsittelevää aineistoa digitaalisessa muodossa. Luettavissa on mm. Keski-Suomen matkaopas vuodelta 1899 ja Jyväskylän kaupungin poliisisäännöt vuodelta 1887. Tiesittekö muuten miltä Jyväskylän ensimmäinen vaakuna näytti?

Muita juoruja ehdin sen verran puolella korvalla kuunnella, että kaupungin oma rokkaaja, Timo Rautiainen, saa juonnettavakseen YLE:n K-Rappu -kulttuuriohjelman.

Kaupungin oma bloggaaja, Marginaalin Jani, oli sen sijaan saanut rapsut. Syvin osanottoni.

Oikeusvaltiosta huolimatta iloista joulua niin Janille, kuin itse kullekin. Palataan asiaan kunhan pääsen taas sivistyksen (=laajakaistan) pariin.

Ei kommentteja: